1/2 kg mąki pszennej
1/2 kg mąki żytniej
1 łyżeczka soli
1 litr ciepłej wody
1 szk.oträb (mieszamy żytnie i owsiane)
1/2 szk.łuskanego słonecznika
Na zaczyn: 5 dag drożdźy
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
Trochę ciepłej wody -odlać z tego litra.
Chlebek słonecznikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki suche wymieszać w misce.Dodać wyrośnięty zaczyn,wodę-wyrobić.Przełożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.Odstawić do wyrośnięcia.-na ok 1 godz..Po tym czasie chleb smarujemy wodą i posypujemy makiem.Pieczemy ok.1 godz.w 170*
Porady
Do chleba możemy dać rownież pestki dyni lub więcej słonecznika.
Komentarze