CHLEBEK SŁONECZNIKOWY

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny,zdrowy,słonecznikowy.Doskonały do masełka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    1/2 kg mąki żytniej
    1 łyżeczka soli
    1 litr ciepłej wody
    1 szk.oträb (mieszamy żytnie i owsiane)
    1/2 szk.łuskanego słonecznika
    Na zaczyn: 5 dag drożdźy
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki
    Trochę ciepłej wody -odlać z tego litra.

Chlebek słonecznikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb słonecznikowy 1. Wszystkie składniki suche wymieszać w misce.Dodać wyrośnięty zaczyn,wodę-wyrobić.Przełożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.Odstawić do wyrośnięcia.-na ok 1 godz..Po tym czasie chleb smarujemy wodą i posypujemy makiem.Pieczemy ok.1 godz.w 170*

Porady

Do chleba możemy dać rownież pestki dyni lub więcej słonecznika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy