Chlebek wieloziarnisty na maślance.

0 (0 ocen)

Chlebek szybki, mało pracochłonny i przede wszystkim smaczny.

Składniki:

  • 40 dag mąki krupczatki
    10 dag mąki orkiszowej
    1 łyżka otrębów pszennych
    2 łyżki słonecznika
    2 łyżki siemienia lnianego
    2 łyżki sezamu
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    20 g świeżych drożdży
    1/2 litra maślanki

Chlebek wieloziarnisty na maślance. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1lesytd 1. Do miski wsypać obie mąki i otręby pszenne i wymieszać.
  • image-1hu8vdp 2. Na suchej patelni uprażyć wszystkie ziarna i wsypać do miski, wymieszać.
  • image-1umye1e 3. Dodać sól, wymieszać, później cukier, wymieszać, potem pokruszone świeże drożdże i ponownie wymieszać.
  • image-20xsppn 4. Dodać maślankę i dokładnie wymieszać.
  • image-0mq7ag3 5. Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
  • image-1r4uq2e 6. Potem ciasto odgazować i przełożyć do foremek i ponownie pozostawić na 15 minut. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni C na 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze przez około 30 minut.
  • image-233q4xf 7. Wyjąć upieczone chlebki z foremek i wystudzić na kratce.
  • image-1clkfq5 8. Smacznego !!!

Komentarze

Podobne przepisy