Pyszne chlebowe pizzerinki zasmakują nie tylko wielbicielom włoskiej pizzy.
Składniki:
mały okrągły chlebek, może być czerstwy
duży mięsisty pomidor
garść liści bazylii
ząbek czosnku
szczypta cukru
łyżka oliwy z oliwek
kilka kropli octu winnego
szalotka
kilka pieczarek
kilka plasterków salami z przyprawami
oregano
ser u mnie cheddar
Chlebowe mini pizze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chlebek kroimy na 4 - 5 okrągłych blatów pod nasze mini pizze. Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki, a następnie kroimy w drobną kostkę. Do pomidora dodajemy drobno posiekaną cebulę, czosnek i liście bazylii. Pomidora lekko solimy i pieprzymy dodajemy szczyptę cukru, oliwę i ocet winny. Tak przygotowaną salsą pomidorową smarujemy spody chlebowe. Następnie kładziemy ser, pieczarki i salami. Posypujemy suszonym oregano. Pieczemy około 10 - 15 minut w piecyku nagrzanym do 180 stopni C.
Komentarze