Chłodnik

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealny na upalne dni. Klasyczny polski chłodnik z botwiny i zsiadłego mleka.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pęczek botwiny: 2 opakowania
    - zsiadłe mleko: 1 litr
    - jaja na twardo: 2 sztuki
    - śmietana: 100 mililitrów
    - zielony ogórek: 2 sztuki
    - koperek: 1 pęczek
    - szczypiorek: 1 pęczek
    - sok z cytryny: 1 łyżka
    - cukier, sól, pieprz: 1 szczypta

Chłodnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinę oczyść, łodygę i liście posiekaj. Włóż do garnka, wlej szklankę wrzątku, dodaj soku z cytryny i gotuj przez 10 minut, następnie ostudź.
  • 2. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Ogórki obierz i pokrój w kostkę.
  • 3. Do garnka wlej zsiadle mleko oraz śmietanę, starannie wymieszaj. Dodaj koperek, szczypiorek i ogórki. Wlej botwinę z wywarem. Dopraw solą, cukrem i pieprzem.
  • 4. Wstaw zupę na godzinę do lodówki. Chłodnik przed podaniem wymieszaj i dodaj pokrojone w kostkę jajka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy