Chłodnik bananowy

0 (0 ocen)

Dla dzieci i nie tylko.

Składniki:

  • 3/4 litra mleka
    3 łyżki rodzynek
    3 duże banany
    2 jajka
    100 g cukru
    3 łyżki soku z cytryny
    szklanka śmietanki
    grzanki z 2 kromek słodkiej bułki

Chłodnik bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotować, przestudzić. Rodzynki zalać gorącą wodą. Oddzielić żółtko od białek. Banany obrać ze skórek. Pół banana pokroić w plastry, odłożyć do dekoracji. Resztę bananów pokroić na kawałki, dodać żółtka, cukier, sok z cytryny i zmiksować. Masę bananową wlać do ciepłego mleka, wymieszać, wystudzić i schłodzić. Rodzynki osuszyć. Śmietankę ubić mikserem, dodać do chłodnika i delikatnie wymieszać. Rozlać do czterech miseczek. Do każdej porcji dodać po kilka plasterków banana, wsypać rodzynki i pokrojone w kostkę grzanki.

Komentarze

Podobne przepisy