Chłodnik botwinka

0 (0 ocen)

Chłodnik przepisu mojej mamy to moje ukochane danie, dla mnie to najlepszy chłodnik na świecie! Prosty i apetyczny!

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
    4-5 rzodkiewek (większych)
    1 nieduży ogórek sałatkowy
    1 pęczek szczypiorku
    2-3 jajka
    świeży koperek
    400g jogurtu greckiego
    sok z cytryny
    sól
    pieprz

Chłodnik botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę pokrój na drobno. Wrzuć do garnka i zalej małą ilością wody (aby lekko ją pokrywało). Gotuj do 5 minut. Wyłącz, dopraw solą i pieprzem. Dodaj sok z cytryny. Ostudź. Rzodkiewkę i ogórek pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek również pokrój drobniutko. Jak botwinka ostygnie wymieszaj wszystko razem. Dodaj jogurt grecki i wymieszaj. Podawaj z gotowanym jajkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy