Chłodnik botwinkowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapraszam na chłodnik botwinkowy. Ostatnio bardzo polubiłam chłodniki i przygotowuję zawsze inny. Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pęczek botwinki
    łyżka soku z cytryny
    szczypta cukru
    1 średnia cukinia
    4 małe ogórki gruntowe
    400 ml jogurtu naturalnego
    1 łyżka pokrojonego koperku
    sól, pieprz do smaku

Chłodnik botwinkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę oczyszczamy, myjemy i drobno kroimy. Przekładamy do garnka, dodajemy sok z cytryny, cukier i szklankę wody. Gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostudzenia. Cukinię i ogórki myjemy i osuszamy a potem obieramy ze skórek. Obrane warzywa ścieramy na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię i ogórki przekładamy do miski. Dodajemy jogurt naturalny, koperek i mieszamy. Następnie dodajemy ugotowaną botwinkę i mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki. Podajemy schłodzone z makaronem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy