Chłodnik buraczkowy z pestkami dyni

0 (0 ocen)

  • 25 min

Znajomi nie mogę się go nachwalić. Dodatek pestek dyni sprawia, że smak chłodnika jest niepowtarzalny. Polecam!

  • 25 min

Składniki:

  • * 3 ugotowane i obrane buraki wraz z wywarem z gotowania
    * 5-7 rzodkiewek
    * ogórek
    * 2-3 ząbki czosnku
    * 1l maślanki
    * 4 jajka ugotowane na twardo
    * sól, pieprz, cukier
    * 4 łyżki łuskanych pestek dyni

Chłodnik buraczkowy z pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki i ogórek zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewki pokrój. Zalej wywarem z gotowania i maślanką oraz dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem. Schłodź w lodówce. Podaj z pokrojonym na ćwiartki jajkiem oraz łyżką pestek dyni.

Porady

Zamiast maślanki możemy użyć kefiru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy