CHŁODNIK LITEWSKI

0 (0 ocen)

  • 60 min

PRZEPIS ,KTÓRY POWSTAŁ PO PRZECZYTANIU WIELU PRZEPISÓW W INTERNECIE I MOJEJ MAGICZNEJ KSIĘDZE : KUCHNIA POLSKA Z 1980 ROKU

  • 60 min

Składniki:

  • -2 pęczki botwinki
    -2 ogórki długie
    -pęczek rzodkiewki
    -duży pęczek koperku
    -pęczek szczypioru z cebulkami
    -kostka rosołowa
    -sól
    -pieprz
    -500 ml.kefiru
    -500 ml jogurtu greckiego
    -100 ml śmietany
    -ziemniaki jako dodatek

Chłodnik litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1m56018 1. Pęczki botwinki obieramy ,myjemy i siekamy na drobno. Zalewamy mała ilością wody i gotujemy do miękkości .Odstawiamy do ostygnięcia.
  • image-0grtjm9 2. Dodajemy obrany,posiekany ogórek ,posiekane rzodkiewki,koperek i szczypiorek.
  • image-1yjbftf 3. Wlewamy kefir ,jogurt,śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.

Porady

Podajemy z ziemniakami razem lub oddzielnie oraz można podać z jajkiem ugotowanym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy