Chłodnik litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Botwinkę i buraczki umyć, obrać i pokroić drobno, gotować w niewielkiej ilości wody ok 10 minut od zagotowania.
Zdjąć z ognia i przestudzić.
W czasie, kiedy botwinka stygnie pokroić obrane ogórki i rzodkiewki w małą kostkę.
Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Warzywa i botwinkę połączyć razem (dodać tylko niepełną szklankę wody, w której gotowała się botwina). Wymieszać z jogurtami naturalnymi.
Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem oraz cytryną wg uznania.
Odstawić na godzinę do lodówki.
Kiedy botwinka się schłodzi, przelać do talerzy i posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Chłodnik podawać z ugotowanym na twardo jajkiem (u mnie zawinięty w szynkę szwardzwaldzką.
Smacznego! :)
Komentarze