Chłodnik litewski

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealny na upalne dni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    2 pęczki botwinki z buraczkami
    2 ogórki zielone
    pęczek rzodkiewek
    pęczek szczypiorku
    2 duże jogurty naturalne (2 x 400 ml)
    2-3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    odrobina soku z cytryny
    4 jajka ugotowane na twardo

Chłodnik litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Botwinkę i buraczki umyć, obrać i pokroić drobno, gotować w niewielkiej ilości wody ok 10 minut od zagotowania.
    Zdjąć z ognia i przestudzić.
    W czasie, kiedy botwinka stygnie pokroić obrane ogórki i rzodkiewki w małą kostkę.
    Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
    Warzywa i botwinkę połączyć razem (dodać tylko niepełną szklankę wody, w której gotowała się botwina). Wymieszać z jogurtami naturalnymi.
    Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem oraz cytryną wg uznania.
    Odstawić na godzinę do lodówki.
    Kiedy botwinka się schłodzi, przelać do talerzy i posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
    Chłodnik podawać z ugotowanym na twardo jajkiem (u mnie zawinięty w szynkę szwardzwaldzką.
    Smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy