Propozycja na gorące dni – chłodnik litewski, którego bazą jest ugotowana botwina. Pyszna, orzeźwiająca zupa podawana na zimno. Bardzo prosta w przygotowaniu.
60 min
Składniki:
1 pęczek botwiny
1 pęczek koperku
1 duży ogórek
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
400 ml jogurtu/kefiru/zsiadłego mleka
sól/pieprz
Chłodnik litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Botwinę myjemy, drobno tniemy, buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą tylko do przykrycia warzyw. Gotujemy około 20 minut, doprawiamy. Studzimy. Do zimnego barszczu dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ogórka, posiekany koperek i szczypiorek oraz bardzo drobno posiekany czosnek. Mieszamy z jogurtem/kefirem/mlekiem zsiadłym. Doprawiamy. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Komentarze