Chłodnik litewski

0 (0 ocen)

  • 60 min

Propozycja na gorące dni – chłodnik litewski, którego bazą jest ugotowana botwina. Pyszna, orzeźwiająca zupa podawana na zimno. Bardzo prosta w przygotowaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 pęczek botwiny
    1 pęczek koperku
    1 duży ogórek
    1 ząbek czosnku
    1/2 pęczka szczypiorku
    400 ml jogurtu/kefiru/zsiadłego mleka
    sól/pieprz

Chłodnik litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinę myjemy, drobno tniemy, buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą tylko do przykrycia warzyw. Gotujemy około 20 minut, doprawiamy. Studzimy. Do zimnego barszczu dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę ogórka, posiekany koperek i szczypiorek oraz bardzo drobno posiekany czosnek. Mieszamy z jogurtem/kefirem/mlekiem zsiadłym. Doprawiamy. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy