Chłodnik litewski

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczna i orzeźwiająca zupka, w sam raz na upalne dni :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży pęczek botwinki
    2 młode marchewki
    3 łyżki oliwy z oliwek
    pół pęczka rzodkiewki
    2 ogórki gruntowe
    1 pęczek koperku
    500 ml kefiru
    1 szklanka wody
    4 jajka
    200 ml maślanki
    sól, pieprz

Chłodnik litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki i marchewki pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojone liście i łodygi, zalać wodą i gotować 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Następnie dodać pokrojone w kostkę ogórki oraz rzodkiewki. Wlać kefir i maślankę, dodać posiekany szczypiorek. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Komentarze

Podobne przepisy