Chłodnik na bogato

0 (0 ocen)

  • 20 min

Najlepszy obiadek przy tak wielkich upałach....

  • 20 min

Składniki:


  • 1 litr kefir
    300 mililitrów śmietana 30 %,
    1 sztuka burak gotowany-duży
    6 sztuk ogórek kiszony
    1 pęczek rzodkiewka czerwona
    1 pęczek koperek
    4 sztuki jajka gotowane na twardo
    10 dkg szynka bez tłuszczu
    1 łyżka sok z cytryny
    sól do smaku
    pieprz cytrynowy do smaku


Chłodnik na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Buraka ugotować w łupinie, wystudzić i obrać. Zetrzeć

    na tarce o grubych oczkach.







  • 2. 2. Rzodkiewki i ogórki zetrzeć na tarce na plasterki.
  • 3. 3. Ugotowane jajka pokroić na połówki albo na ćwiartki.
  • 4. 4. Szynkę i koperek drobno pokroić.
  • 5. 5. Kefir wymieszać ze śmietaną.
  • 6. 6. Buraki, rzodkiewki, ogórki, koperek zalać kefirem ze

    śmietaną. Wsypać koperek, doprawić solą, pieprzem i

    sokiem z cytryny.
  • 7.
    7. Wychłodzić. Do każdej porcji włożyć jajko, posypać

    szynką i ewentualnie szczypiorkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy