Chłodnik truskawkowy

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

zimna zupa na lato

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - truskawki: 0.5 kilograma
    - mleko zsiadłe (może być też kefir albo jogurt naturalny): 0.5 litra
    - makaron ryżowy wstążki: 100 gramów
    - cukier: 3 łyżki
    - sól: 0.33 łyżeczki

Chłodnik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki opłukać, osączyć, oberwać szypułki. Zmiksować blenderem (kilka zostawić do dekoracji)dodając trochę cukru, niedużo, ale to zależy od własnego smaku i słodyczy owoców. Dolać bardzo zimne mleko, miksować jeszcze chwilkę. Makaron zalać wrzącą wodą, przykryć na 3-4 min. po czym odcedzić dokładnie. Oprószyć go odrobiną soli do smaku i pociąć na mniejsze kawałki. Na talerze kłaść porcje makaronu, zalać chłodnikiem, posypać posiekanymi truskawkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy