Chłodnik wiśniowy z lawendą

0 (0 ocen)

  • 30 min

W upalne letnie południe nic lepiej nie orzeźwia jak pyszna, zimna zupa owocowa. Wiśniowa z pomarańczą i lawendą jest bardzo wyrazista i smaczna. Najlepsza z makaronem i kleksem gęstej śmietany.

  • 30 min

Składniki:

  • 1k wydrylowanych wiśni
    1l wody
    sok i skórka z pomarańczy
    2 gałązki świeżej lawendy
    cukier do smaku
    sól
    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    dowolny makaron

Chłodnik wiśniowy z lawendą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chłodnik wiśniowy z lawendą 1. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.
    Wiśnie myjemy i drylujemy. Umieszczamy w dużym garnku, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz kwiatki lawendy i zalewamy wodą gotujemy do zagotowania. Dosładzamy i dosalamy cukrem do smaku. Wyciągamy kwiaty lawendy. W niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy ją do wiśni. Gotujemy aż zupa zgęstnieje. Chłodzimy. Najlepiej smakuje bardzo zimna z dodatkiem makaronu i kleksem gęstej śmietany.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy