W upalne letnie południe nic lepiej nie orzeźwia jak pyszna, zimna zupa owocowa. Wiśniowa z pomarańczą i lawendą jest bardzo wyrazista i smaczna. Najlepsza z makaronem i kleksem gęstej śmietany.
30 min
Składniki:
1k wydrylowanych wiśni
1l wody
sok i skórka z pomarańczy
2 gałązki świeżej lawendy
cukier do smaku
sól
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Chłodnik wiśniowy z lawendą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.
Wiśnie myjemy i drylujemy. Umieszczamy w dużym garnku, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz kwiatki lawendy i zalewamy wodą gotujemy do zagotowania. Dosładzamy i dosalamy cukrem do smaku. Wyciągamy kwiaty lawendy. W niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy ją do wiśni. Gotujemy aż zupa zgęstnieje. Chłodzimy. Najlepiej smakuje bardzo zimna z dodatkiem makaronu i kleksem gęstej śmietany.
Komentarze