chłodnik z buraczków

0 (0 ocen)

Chłodnik doskonale smakuje w gorące dni. Bardzo szybko się go przyrządza.

Składniki:

  • 1,5 litra kefiru
    3 średnie ugotowane buraki
    ogórek sałatkowy
    pęczek szczypiorku
    pęczek koperku
    sól i pieprz
    5 jaj

Chłodnik z buraczków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Buraki gotujemy, studzimy i kroimy w kostkę lub tarkujemy na tarce o dużych oczkach
    2. Ogórek obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę
    3.Szczypiorek i koperek siekamy
    4Wszystko wrzucamy do garnka , wlewamy kefir, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Zupę należy schłodzić ok godziny w lodówce.
    5. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Porady

Jajko można dodać bezpośrednio do zupy pokrojone w kostkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy