Chłodnik z fasolką szparagową i ogórkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Do przyrządzenia chłodnika nie potrzeba botwinki, można go także zrobić z fasolki szparagowej i ogórków gruntowych. Do tego kefir, duża ilość posiekanego koperku i pyszny chłodnik gotowy :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • fasolka szparagowa 150 gram
    marchew młoda 2 szt
    pietruszka młoda 1 szt
    ogórek gruntowy 4 szt
    kefir 500 ml
    koperek świeży 1 pęczek
    oliwa z oliwek 1-2 łyżka
    sól himalajska
    pieprz
    woda 300 ml

Chłodnik z fasolką szparagową i ogórkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę szparagową oczyścić i pokroić na kawałki. Marchew i pietruszkę pokroić w plasterki. Wrzucić warzywa na rozgrzaną oliwę i podsmażyć przez chwilę. Następnie wlać wodę, posolić i gotować pod przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
    Wlać kefir, dodać posiekany koperek oraz ogórki pokrojone w drobną kostkę. Przyprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
    Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy