Chłodnik z młodych buraczków z chrzanem i gruszką z zalewy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszna pikantna, lekko kwaśna i cudownie aromatyczna zupa na chłodne, letnie dni. Dodatek chrzanu i słodkiej gruszki fajnie się wkomponował w całość dodając ciekawego tonu zupie.

  • Łatwy

Składniki:

  • 4 małe buraki z botwinką
    1 marchewka
    niewielki kawałek pora
    1 gruszka z zalewy
    1-2 łyżki chrzanu
    sok z cytryny lub ocet biały balsamiczny do smaku
    sól, pieprz do smaku
    szczypta chili
    1 jogurt duży
    1 kefir mały
    1 jogurt ayran
    pęczek świeżego koperku

Chłodnik z młodych buraczków z chrzanem i gruszką z zalewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki, marchewkę, gruszkę, pora i botwinkę siekamy drobno nożem i gotujemy w niewielkiej ilości wody, tak aby woda przykrywała warzywa. W trakcie gotowania doprawiamy solą, pieprzem, cytryną i chrzanem. Można podlać odrobiną soku z buraków jeśli mamy. Po około 15 minutach gotowania całość miksujemy, studzimy i mieszamy z jogurtami i kefirem. Chłodzimy w lodówce około 2 godziny. Przed podaniem posypujemy koprem. Chłodnik świetnie smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo.

Komentarze

Podobne przepisy