Pyszna pikantna, lekko kwaśna i cudownie aromatyczna zupa na chłodne, letnie dni. Dodatek chrzanu i słodkiej gruszki fajnie się wkomponował w całość dodając ciekawego tonu zupie.
Łatwy
Składniki:
4 małe buraki z botwinką
1 marchewka
niewielki kawałek pora
1 gruszka z zalewy
1-2 łyżki chrzanu
sok z cytryny lub ocet biały balsamiczny do smaku
sól, pieprz do smaku
szczypta chili
1 jogurt duży
1 kefir mały
1 jogurt ayran
pęczek świeżego koperku
Chłodnik z młodych buraczków z chrzanem i gruszką z zalewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki, marchewkę, gruszkę, pora i botwinkę siekamy drobno nożem i gotujemy w niewielkiej ilości wody, tak aby woda przykrywała warzywa. W trakcie gotowania doprawiamy solą, pieprzem, cytryną i chrzanem. Można podlać odrobiną soku z buraków jeśli mamy. Po około 15 minutach gotowania całość miksujemy, studzimy i mieszamy z jogurtami i kefirem. Chłodzimy w lodówce około 2 godziny. Przed podaniem posypujemy koprem. Chłodnik świetnie smakuje z jajkiem ugotowanym na twardo.
Komentarze