ZAPIEKANKA DOMOWA/PRAŻUCH

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jak dla mnie wspomnienie lata i ciepłych gwiezdzistych wieczorów,kiedy to w żeliwynym garncu nad ogniskiem dochodzi taka zapiekanka.Zimą aby wywołac te miłe wspomnienia robię te zapiekanke w domu.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
    1 duże petko kiełbasy podwawelskiej
    15 plastrów boczku węzonego
    3 marchwie
    2 czerwone cebule
    sól,pieprz,przyprawa do ziemniaków

Zapiekanka domowa/prażuch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • układamy boczek 1. Do naczynia żaroodpornego na dno wykładamy wasrtwę boczku
  • układamy ziemniaki 2. Ziemniaki obieramy,kroimy wplastry,wykładamy połowę ziemniaków na boczek do naczynia.Posypujemy przyprawą do ziemniaków.
  • wykładamy marchew i cebulę 3. Cebulę przekrajamy na pół,kroimy w półplasterki.Marchew kroimy w plasterki,wykładamy na ziemniaki połowę porcji.
  • wykładamy kiełbaskę 4. Kiełbase kroimy na pólplasterki,wykładamy na warzywa.
  • gotowe do zapiekania 5. WYkładamy ziemniaki,na wierzch boczek.Powtarzamy kolejne warstwy czyli:marchew,cebulę,kiełbaskę,zakończamy boczkiem.
  • chłopska zapiekanka 6. Zapiekamy ok.30 minut pod przykryciem,nastepnie zdejmujemy przykrycie,zapiekany ok.15 minut.Temp.180 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy