Chłopski garnek z kiełbaskami i fasolą

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Pyszna, sycąca i tania potrawa.

  • 20 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 4 kiełbaski (u mnie francuskie),
    puszka czerwonej fasoli,
    cebula,
    2-3 ząbki czosnku,
    mały koncentrat pomidorowy,
    1/3 szklanki czerwonego wina,
    ok. 2/3 szklanki wody lub bulionu,
    sól, pieprz, zioła prowansalskie lub inne ulubione przyprawy, natka pietruszki

Chłopski garnek z kiełbaskami i fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbaski ponacinać i usmażyć na oliwie, odłożyć. Na patelni po kiełbaskach przesmażyć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, zalać winem, zredukować. Dodać koncentrat i taką ilość wody lub bulionu, by rozrzedzić koncentrat, doprawić. Fasolę odsączyć, dodać na patelnię razem z kiełbaskami i dusić razem kilka minut, aż sos zgęstnieje. Podawać z bagietką.

Porady

Do potrawy możemy dodać inne ulubione warzywa, na przykład marchewkę, paprykę lub cukinię

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy