4 kiełbaski (u mnie francuskie),
puszka czerwonej fasoli,
cebula,
2-3 ząbki czosnku,
mały koncentrat pomidorowy,
1/3 szklanki czerwonego wina,
ok. 2/3 szklanki wody lub bulionu,
sól, pieprz, zioła prowansalskie lub inne ulubione przyprawy, natka pietruszki
Chłopski garnek z kiełbaskami i fasolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbaski ponacinać i usmażyć na oliwie, odłożyć. Na patelni po kiełbaskach przesmażyć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, zalać winem, zredukować. Dodać koncentrat i taką ilość wody lub bulionu, by rozrzedzić koncentrat, doprawić. Fasolę odsączyć, dodać na patelnię razem z kiełbaskami i dusić razem kilka minut, aż sos zgęstnieje. Podawać z bagietką.
Porady
Do potrawy możemy dodać inne ulubione warzywa, na przykład marchewkę, paprykę lub cukinię
Komentarze