Chmurkowe ptysie

0 (0 ocen)

  • 60 min

nazwę zawdzięczają puszystej masie jaką są wypełnione

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szkl wody
    125g masła
    1 szkl mąki
    5 jajek
    Masa:
    600 ml kremówki
    3 op. śnieżki

Chmurkowe ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nastawiamy piekarnik na 220 st. C. Wodę zagotować z masłem, wsypujemy mąkę i mieszamy na malutkim ogniu aż powstanie jedna lśniąca kulka. Przekładamy gorącą kleistą masę do miski i miksujemy, odstawiamy na 5 minut. Zaczynamy ponownie miksować na najszybszych obrotach żeby jajka się nie ścieły i dodajemy po jednym i trzeba dobrze każde jajko wymieszać. Tak powstałą masę nakładamy za pomocą dwóch łyżek na wysmarowaną masłem blachę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do momentu zrumienienia i potem zmniejszamy temp. do 170 st. C. i tak pieczemy nasze ptysie jeszcze ok. 15 minut. Po wyjęciu studzimy.
    Kremówkę ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy śnieżki i tak powstałą masą przekładamy nasze ptysie.

Porady

mozna je podawać polane czekoladą bądź oprószone cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

ptysie

4.99 (164 ocen)

ptysie

4.99 (164 ocen)

Ptysie

celkapatelka Łatwe do zrobienia 45 min

4.48 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Wytrawne ptysie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Malinowe ptysie z różowym lukrem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

ptysie

akrobatka22 . 60 min