Chmurkowe ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nastawiamy piekarnik na 220 st. C. Wodę zagotować z masłem, wsypujemy mąkę i mieszamy na malutkim ogniu aż powstanie jedna lśniąca kulka. Przekładamy gorącą kleistą masę do miski i miksujemy, odstawiamy na 5 minut. Zaczynamy ponownie miksować na najszybszych obrotach żeby jajka się nie ścieły i dodajemy po jednym i trzeba dobrze każde jajko wymieszać. Tak powstałą masę nakładamy za pomocą dwóch łyżek na wysmarowaną masłem blachę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do momentu zrumienienia i potem zmniejszamy temp. do 170 st. C. i tak pieczemy nasze ptysie jeszcze ok. 15 minut. Po wyjęciu studzimy.
Kremówkę ubijamy na sztywną pianę pod koniec wsypujemy śnieżki i tak powstałą masą przekładamy nasze ptysie.
Porady
mozna je podawać polane czekoladą bądź oprószone cukrem pudrem
Komentarze