Choco-kokos

0 (0 ocen)

  • 60 min

Czekoladowo-kokosowa uczta dla podniebienia

  • 60 min

Składniki:

  • 1. Ciasto:
    0,5 kostki margaryny
    1 szklanka cukru
    20 dag mąki+2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki mleka
    3 jajka
    2 łyżeczki kakao

    2. Piana kokosowa:
    1 szklanka cukru
    20 dag wiórek kokosowych
    Cukier waniliowy
    5 białek

    3. Krem czekoladowy:
    5 żółtek
    1 margaryna (najlepiej KASIA)
    2 łyżki cukru pudru
    Kakao (min. 3 łyżki) do smaku

Choco-kokos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę + cukier +żółtka zmiksować
    Dodać mleko+ mąkę+ proszek do pieczenia
    W osobnym pojemniku ubić pianę z białek i dodać ją do ubitej z margaryny masy i wylać na blachę.
  • 2. Piana kokosowa:
    Z białek ubić pianę, dodać cukier +cukier waniliowy+ wiórka kokosowe i następnie łyżką nakładać na masę wylaną w blaszce na całej powierzchni.
    Piec 30-45 minut w temperaturze 180 ° .
  • 3. Krem czekoladowy:
    Wszystko razem wymieszać mikserem. Do smaku można dodać więcej kakao i cukru pudru. Następnie gotową masę rozsmarować na wystudzone ciasto. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy