Chocolate Cake

0 (0 ocen)

  • 30 min

Potrzebowałam przepis na pyszne ciasto z okazji przyjęcia w klubie sportowym, przepis dostałam od mamy.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g masła
    200 g gorzkiej czekolady ( 60-70% kakao)
    2 szklanki cukru
    4 jajka
    1,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka olejku migdałowego

    Polewa:
    100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej ( można też skorzystać z gotowej polewy z paczki)
    bakalie do ozdoby i smaku : wg gustu, ja dodaje płatki migdałów, wiórki kokosowe, orzechy włoskie lub ziemne (pokruszone) i żurawinę.

Chocolate cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Masło przełóż do garnka i na małym ogniu roztop do płynnej konsystencji, dodaj stopniowo połamaną czekoladę ciągle mieszając, żeby nie przywarło. Po roztopieniu odstaw garnek, w tym czasie czekolada przestygnie.
    2. Jajka rozbić i utrzeć z cukrem za pomocą miksera aż powstanie jednolita konsystencja.
    3. Do rozmieszanego cukru z jajkami stopniowo dodawać mąkę miksując mikserem aż masa będzie jednolita. Następnie dolewaj małymi porcjami wcześniej roztopioną czekoladę, dobrze wymieszaj i możesz przekładać na wcześniej wysmarowaną blachę lub obłożoną pergaminem do pieczenia.
    Piecz w 180 C przez 35 - 40 minut. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy