Potrzebowałam przepis na pyszne ciasto z okazji przyjęcia w klubie sportowym, przepis dostałam od mamy.
30 min
Składniki:
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady ( 60-70% kakao)
2 szklanki cukru
4 jajka
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka olejku migdałowego
Polewa:
100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej ( można też skorzystać z gotowej polewy z paczki)
bakalie do ozdoby i smaku : wg gustu, ja dodaje płatki migdałów, wiórki kokosowe, orzechy włoskie lub ziemne (pokruszone) i żurawinę.
Chocolate cake - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Masło przełóż do garnka i na małym ogniu roztop do płynnej konsystencji, dodaj stopniowo połamaną czekoladę ciągle mieszając, żeby nie przywarło. Po roztopieniu odstaw garnek, w tym czasie czekolada przestygnie.
2. Jajka rozbić i utrzeć z cukrem za pomocą miksera aż powstanie jednolita konsystencja.
3. Do rozmieszanego cukru z jajkami stopniowo dodawać mąkę miksując mikserem aż masa będzie jednolita. Następnie dolewaj małymi porcjami wcześniej roztopioną czekoladę, dobrze wymieszaj i możesz przekładać na wcześniej wysmarowaną blachę lub obłożoną pergaminem do pieczenia.
Piecz w 180 C przez 35 - 40 minut. Smacznego :)
Komentarze