Choinka a'la piernik

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszny i aromatyczny szybki "piernik", nie może go zabraknąć na wigilijnym stole.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mleka
    1/2 kostki margaryny
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2 jajka
    4 łyżki powideł śliwkowych
    2 łyżki kakao
    1 łyżka przyprawy piernikowej

    Dodatkowo:
    powidła śliwkowe
    polewa czekoladowa

Choinka a'la piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić, wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mleko, margarynę, sodę i resztę składników. Wymieszać dokładnie. Wylać na formę. Piec ok. 40 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić, posmarować podgrzanymi powidłami, polać polewą i posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy