Choinka piernikowa

0 (0 ocen)

  • 35 min

Jest wspaniałą dekoracją świątecznego stołu.

  • 35 min

Składniki:

  • 60 dag mąki
    1 jajko
    30 dag miodu
    15 dag cukru pudru
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    8 dag masła
    5 dag smalcu


    Dodatkowo:
    gwiazdki cukrowe
    pisaki cukrowe Dr. Oetker
    złote perełki cukrowe

Choinka piernikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, masło i smalec roztapiamy, lekko studzimy i mieszamy z resztą składników. Wyrabiamy na lśniące ciasto. Rozwałkowujemy, podsypując mąką na 0,5 cm placek. Wycinamy różnej wielkości gwiazdki. Pierniczki pieczemy ok. 10 minut w 170 stopni. Studzimy. Dekorujemy kolorowym lukrem i złotymi perełkami oraz śnieżynkami.

Komentarze

Podobne przepisy