chrupacze orzechowe

0 (0 ocen)

  • 15 min

szybkie i słodkie co nie co :)

  • 15 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1/2 kostki masła
    1/3 szklanki cukru pudru
    paczka (200g) orzechów
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki miodu
    1/3 szklanki wody
    trochę soku z cytryny

Chrupacze orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z masła , maki i cukru pudru zagniatam w misce ciasto. nie chłodzę , nie wałkuję , od razu wyklejam nim spód blachy. wstawiam do piekarnika , temp 180 stopni na ok 15 minut, aż zacznie się złocić.
    orzechy siekam na mniejsze kawałki. do garnka wrzucam cukier, miód , wodę i trochę soku z cytryny. zagotowuje , następnie dodaje orzechy i zostawiam na małym ogniu, aż masa trochę zgęstnieje. na upieczone i jeszcze gorące ciasto wykładam gorąca masę orzechowa i zostawiam do wystygnięcia, następnie kroje na małe kawałki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy