Chrupiąca pizza

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Domowa pizza na chrupiącym spodzie

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ciasto na pizzę:
    - 240 ml wody
    - 1,5 łyżki oliwy z oliwek
    - płaska łyżeczka soli
    - 340 g mąki
    - 1 opakowanie suchych drożdży

    sos pomidorowy:
    - 1 łyżka koncentratu pomidorowego
    - pieprz
    - 2 ząbki czosnku
    - bazylia, oregano
    - troszkę oliwy

    farsz:
    - 6 pieczarek
    - kawałek sparzonego wrzątkiem brokuła
    - pół czerwonej papryki
    - kilka plasterków sera żółtego
    - kilka plasterków boczku
    - łyżeczka kaparów

Chrupiąca pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
    Sos: wymieszać koncentrat, oliwę, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Ciasto rozwałkować w pożądany kształt na papierze do pieczenia. Posmarować sosem. Obłożyć składnikami farszu. Ja na wierzchu ułożyłam boczek, żeby nie spalić sera.
    Piec 15-20 min w piekarniku na 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy