Chrupiące bagietki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

Idealne na kolację.

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
    440 ml letniej wody
    2 łyżki cukru
    2 łyżeczki soli
    3 łyżeczki suszonych drożdży
    2 łyżki oliwy
    żółtko

Chrupiące bagietki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z wodą, cukrem, sola i drożdżami. Wyrabiać przez 10 min. Ciasto oprószyć mąką , żeby się nie kleiło i włożyć do natłuszczonej oliwą miski. Odstawić do wyrośnięcia. Po 30 minutach ciasto przełożyć na stolnicę , podzielić na 4 części. Pozwijać rulony. Na każdym zrobić nacięcia, nakryć ciasto ściereczką i odstawić na 40 min. do wyrośnięcia Posmarować wierzch bagietek żółtkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec 20 minut.

Porady

Na wierzchu można poukładać starty ser żółty lub potrzepać ziołami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy