Tani i prosty sposób na postną kolację,idealne i smaczne danie dla amatorów grzybów i kiszonej kapusty.
60 min
Składniki:
4 bułki ze słonecznikiem lub sezamem
cebula
200 g kiszonej kapusty
100 g pieczarek
liść laurowy
ziarenko ziela angielskiego
sos sojowy
pieprz mielony
olej do smażenia.
Chrupiące bułeczki z kapustą i pieczrkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę kiszona przepłucz zimną wodą,przełóż do garnka,zalej wodą,dodaj liść laurowy,ziele angielskie,gotuj 20 minut,aż kapusta zmięknie.
Ugotowana kapustę,odcedź na sicie wyjmij z niej przyprawy i przełóż do miski.
2.Cebulę obierz i posiekaj,pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki.
Na patelni rozgrzej olej,wrzuć cebulę i podsmaż,aż się przyrumieni,następnie dodaj pieczarki i smaż do momentu,aż cały płyn z grzybów odparuje.
Usmażone grzyby z cebulą przełóż do kapusty,przypraw do smaku sosem sojowym i pieprzem i wymieszaj.
3.Zboku każdej bułki odetnij mały kawałek,usuń miąższ i napełnij je przygotowanym farszem.
4.Bułki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 na 5 minut,podawaj na ciepło.
Komentarze