Chrupiące bułeczki z kapustą i pieczrkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Tani i prosty sposób na postną kolację,idealne i smaczne danie dla amatorów grzybów i kiszonej kapusty.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 bułki ze słonecznikiem lub sezamem
    cebula
    200 g kiszonej kapusty
    100 g pieczarek
    liść laurowy
    ziarenko ziela angielskiego
    sos sojowy
    pieprz mielony
    olej do smażenia.

Chrupiące bułeczki z kapustą i pieczrkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszona przepłucz zimną wodą,przełóż do garnka,zalej wodą,dodaj liść laurowy,ziele angielskie,gotuj 20 minut,aż kapusta zmięknie.
    Ugotowana kapustę,odcedź na sicie wyjmij z niej przyprawy i przełóż do miski.
  • 2. Cebulę obierz i posiekaj,pieczarki oczyść i pokrój w półplasterki.
    Na patelni rozgrzej olej,wrzuć cebulę i podsmaż,aż się przyrumieni,następnie dodaj pieczarki i smaż do momentu,aż cały płyn z grzybów odparuje.
    Usmażone grzyby z cebulą przełóż do kapusty,przypraw do smaku sosem sojowym i pieprzem i wymieszaj.
  • 3. Zboku każdej bułki odetnij mały kawałek,usuń miąższ i napełnij je przygotowanym farszem.
  • 4. Bułki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 na 5 minut,podawaj na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy