Chrupiące ciasto z porzeczkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto bez pieczenia, słodycz czekolady przełamana winnymi porzeczkami. Wymarzony deser na upalne dni.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 g popcornu
    150 g czekolady deserowej
    250 g serka mascarpone
    sok z pół cytryny
    10 g żelatyny +50 ml wody
    200 ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka ekstraktu wanilii
    1 szklanka czerwonej porzeczki
    2 galaretki owocowe
    Tortownica 21 cm zabezpieczona folią spożywczą, a najlepiej papierem do pieczenia

Chrupiące ciasto z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chrupiące ciasto z porzeczkami 1. Czekoladę połamać, rozpuścić w misce nad parą. Wsypać popcorn i wymieszać. Wyłożyć do tortownicy, wyrównać i schłodzić w lodówce.
    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, galaretki rozpuścić w gorącej wodzie.
  • Chrupiące ciasto z porzeczkami 2. Na zastygnięty popcorn rozsypać porzeczki.
  • Chrupiące ciasto z porzeczkami 3. Na porzeczki wylać kilka łyżek lekko tężejącej galaretki, wstawić na chwilę do lodówki.
  • Chrupiące ciasto z porzeczkami 4. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, dodać serek, wanilię i sok z cytryny. Krótko zmiksować. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej, dodać do serka ze śmietaną, szybko wymieszać i wylać do tortownicy.
  • Chrupiące ciasto z porzeczkami 5. Połowę galaretki przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać kleksy galaretki do środka serka.
  • Chrupiące ciasto z porzeczkami 6. Resztę galaretki wylać na wierzch ciasta i wstawić do lodówki. Po zastygnięciu dowolnie udekorować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy