Ciasto bez pieczenia, słodycz czekolady przełamana winnymi porzeczkami. Wymarzony deser na upalne dni.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
50 g popcornu
150 g czekolady deserowej
250 g serka mascarpone
sok z pół cytryny
10 g żelatyny +50 ml wody
200 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka ekstraktu wanilii
1 szklanka czerwonej porzeczki
2 galaretki owocowe
Tortownica 21 cm zabezpieczona folią spożywczą, a najlepiej papierem do pieczenia
Chrupiące ciasto z porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę połamać, rozpuścić w misce nad parą. Wsypać popcorn i wymieszać. Wyłożyć do tortownicy, wyrównać i schłodzić w lodówce.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, galaretki rozpuścić w gorącej wodzie.
2.Na zastygnięty popcorn rozsypać porzeczki.
3.Na porzeczki wylać kilka łyżek lekko tężejącej galaretki, wstawić na chwilę do lodówki.
4.Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, dodać serek, wanilię i sok z cytryny. Krótko zmiksować. Żelatynę podgrzać w kąpieli wodnej, dodać do serka ze śmietaną, szybko wymieszać i wylać do tortownicy.
5.Połowę galaretki przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać kleksy galaretki do środka serka.
6.Resztę galaretki wylać na wierzch ciasta i wstawić do lodówki. Po zastygnięciu dowolnie udekorować.
Komentarze