Chrupiące esy-floresy

0 (0 ocen)

Po smażonych batonach zostało mi trochę ciasta i postanowiłam spróbować usmażyć je samo. Wyszły mi całkiem smaczne i chrupiące esy-floresy.

Składniki:

  • 1 jajko
    1/2 szkl mąki
    2 szczypty proszku do pieczenia
    2 czubate łyżeczki cukru
    ok 1/3 szkl mleka
    olej do głębokiego smażenia

Chrupiące esy-floresy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mątewką wymieszać jajko, mąkę, proszek do pieczenia i cukier, dodać stopniowo tyle mleka aby otrzymać ciasto o bardzo gęstej konsystencji.
    Łyżeczką wylewać ciasto na gorący olej. W ten sposób powstaną esy-floresy, które wyciągamy łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy