- 250 ml mleka,
- 250 ml wody,
- 100ml oleju/masła,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 300 g mąki pszennej (ok. 2 szklanki),
- szczypta soli,
- 2 łyżki cukru (chyba że chcemy wytrawne to pomijamy i więcej soli),
- olej do posmarowania gofrownicy.
Chrupiące gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z białek i soli na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Mleko, wodę, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i olej mieszamy. Powoli łączymy z pianą. Gofrownicę dobrze rozgrzewamy, smarujemy olejem. Smażymy na rumiano. Gofry po upieczeniu odkładamy na kratkę. Posypujemy cukrem pudrem, lub podajemy z ulubionymi dodatkami itp.
Komentarze