Chrupiące gofry

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Chrupiące gofry

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - 250 ml mleka,
    - 250 ml wody,
    - 100ml oleju/masła,
    - 2 jajka,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 300 g mąki pszennej (ok. 2 szklanki),
    - szczypta soli,
    - 2 łyżki cukru (chyba że chcemy wytrawne to pomijamy i więcej soli),
    - olej do posmarowania gofrownicy.

Chrupiące gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę z białek i soli na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Mleko, wodę, żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i olej mieszamy. Powoli łączymy z pianą. Gofrownicę dobrze rozgrzewamy, smarujemy olejem. Smażymy na rumiano. Gofry po upieczeniu odkładamy na kratkę. Posypujemy cukrem pudrem, lub podajemy z ulubionymi dodatkami itp.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy