Chrupiące gofry

0 (0 ocen)

  • 45 min

Można je podawać zarówno na obiad, jak i na kolację czy śniadanie. Prawdziwa rozkosz w ustach.

  • 45 min

Składniki:

  • 250g mąki
    125g margaryny
    25g cukru
    cukier waniliowy
    4 jajka
    starta skórka z cytryny
    łyżeczka proszku do pieczenia
    250ml mleka lub śmietany
    olej
    dowolne dodatki: dżem, bita śmietana, owoce

Chrupiące gofry - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać po jednym jajku.
  • 2. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem. Ucierać do uzyskania gęstej, puszystej masy.
  • 3. Do dość gęstego ciasta dodać utartą skórkę z cytryny oraz mleko lub śmietanę. Starannie wymieszać.
  • 4. Piec w gofrownicy. Udekorować dowolnymi dodatkami.

Porady

Z podanych składników wyszło około 12 gofrów.

Komentarze

Podobne przepisy