Chrupiące kluski majerankowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mój eksperyment kulinarny - efekt rewelacyjny! Mają naprawdę świetny smak, a dodatkowo są zdrowe i pożywne.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1 jajko
    szczypta soli
    1 łyżka majeranku
    olej do smażenia

Chrupiące kluski majerankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i majerankiem, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Wałkujemy cienkie blaty i kroimy kluski, które chwilę podsuszamy. Kluski wrzucamy do gotującej się wody na około 10 minut.
  • 2. Ugotowane kluski odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawimy do odparowania. Następnie wrzucamy je na rozgrzany olej i przysmażamy na rumiano. Podajemy jako samodzielne danie z surówką lub jako dodatek do mięsa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy