15 usmażonych naleśników,
ugotowane mięso z rosołu - wołowina i drób na tę ilość powinno być ok.1 kg mięsa,
3 cebule drobno pokrojone w kostkę i przesmażone na złoto ,wtedy jest bardziej aromatyczna,
3 -4 ząbki czosnku przeciśnięte i dodane na sam koniec smażenia cebuli,na tyle aby złapał temperaturę,
1 większa lub 2 małe namoczone i wyciśnięte bułki,
sól,pieprz do smaku,
garść suszonego czosnku niedżwiedziego ,lub jak nie ma to majeranku,
olej do smażenia,
Chrupiące naleśniki z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. mięso oddzielić od kości,zmielić razem z wyciśniętymi bułkami.Dodać cebulę i przyprawy - nie żałować soli i pieprzu ,gdyż farsz powinien być dość wyrazisty.Wyrobić dobrze rękoma,jeżeli jest za twardy należy dodać odpowiednią ilość rosołu.
farsz rozsmarowywać na całości naleśnika nie za grubo,zwijać kopertowo.Gotowe kłaść na gorący olej i przysmażyć ,aż bedą dobrzę chrupiące.
Podawać gorące w towarzystwie czerwonego barszczu.
Komentarze