Chrupiące orzechowe ciastka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo pyszne chrupiące placuszki

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje :
    300 g posiekanych orzeszków ziemnych
    400 g cukru
    120 ml wody
    100 g masła
    100 g syropu kukurydzianego
    1/2 łyżeczki sody
    cynamon


Chrupiące orzechowe ciastka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na blachę wysyp orzechy i piecz w 180 stopniach na złoty kolor przez 7 minut.
    W rondlu z grubym dnem wymieszaj cukier wode masło i syrop kukurydziany.
    Na średnim ogniu mieszaj drewnianą łyżką aż składniki sie rozpuszczą.Gdy zacznie wrzeć gotuj masę aż się zarumieni mieszając od czasu do czasu.Gdy osiagnie 300 stopni wsyo sode i wymieszaj. Dodaj orzechy. Na pergaminie wysmarowanym tłuszczem uformuj cieniutkie placuszki i poczekaj az stężeją

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy