Chrupiące placki z cukinii

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób

To jeden z moich ulubionych sposobów na wykorzystanie cukinii. Pyszne, chrupiące placki - doskonałe zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację. Najlepiej smakują prosto z patelni posypane cukrem.

  • 50 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1 kg cukinii
    2 jajka
    1 szklanka mąki
    sól, pieprz
    olej do smażenia

Chrupiące placki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte cukinie starłam na tarce o grubych oczkach. Posoliłam i odstawiłam na 15 - 20 minut. Odcisnęłam sok, a do masy dodałam jajka i mąkę. Dokładnie wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzałam olej i nakładałam po łyżce masy. Smażyłam 2-3 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Podawałam gorące, posypane cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy