Chrupiące placki ziemniaczane z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem na packi ziemniaczane z pieczarkami, które są naprawdę smaczne i mega chrupiące. W moim domu sprawdziły się niejednokrotnie!

  • 25 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (około 17 większych sztuk)
    5 ziemniaków (średnich; około 400g)
    100g pieczarek
    2 jajka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1-2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka majeranku
    3/4 łyżeczki papryki słodkiej (opcjonalnie)
    sól, pieprz
    Ponadto:
    olej do smażenia

Chrupiące placki ziemniaczane z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki oraz obrane pieczarki należy zetrzeć na tarce o większych (!) oczkach.
    Dodać jajka, mąkę pszenną oraz posiekaną cebulę z czosnkiem.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
    Smażyć na uprzednio rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu - z obu stron na rumiano.
    Gotowe placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy