Chrupiący kurczak

0 (0 ocen)

  • 60 min

Danie idealne na polski stół. Porcja na 2 osoby

  • 60 min

Składniki:

  • 4 podudzia
    1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
    1 płaska łyżeczka przyprawy złocistej do kurczaka
    1 płaska łyżeczka kucharka
    1 duży ząbek czosnek
    2 łyżki oleju

Chrupiący kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dokładnie umyć podudzia. Następnie włożyć je do miski. Wlać do miski olej. Wsypać paprykę, przyprawę złocistą do kurczaka, kucharka. Wycisnąć czosnek. Następnie wetrzeć dobrze marynatę w mięso. Tak gotowe mięso wkładamy do piekarnika na ruszt. Opcja grill na 250 stopni. Pieczemy 45 min, aż do uzyskania chrupiącej skórki. Przekładać mięso co 10-15 min by dobrze się zapiekło. Upieczone mięso podajemy np. z ziemniakami i surówką.

Porady

Warto mięso zamarynować dzień przed pieczeniem, osiągniemy lepsze walory smakowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy