Chrupki z ciecierzycy...na ostro babe ;)

0 (0 ocen)

Oto idealna karnawałowa, zdrowa przekąska. Jeśli lubisz coś chrumkać do puszki z piwem na domówce, albo podczas oglądania sensu w TV, postaw na pikantną i chrupiącą przekąskę. To od Ciebie zależy czy użyjesz cieciorki z puszki czy zasuszonej ciecierzycy?

Składniki:


  • składniki:
    1 op. ciecierzycy zasuszonej (400 g)
    1 łyżka ulubionej przyprawy np. 1000 wysp (papryka zielona, papryka czerwona, cebula, natka pietruszki)
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1/2 łyżeczki suszonego czosnku
    1/2 łyżeczki chili w proszku
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki morskiej soli


Chrupki z ciecierzycy...na ostro babe ;) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie, najlepiej całą noc. Następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie a potem odcedzamy i suszymy przy pomocy ręczników papierowych. Nacieramy ciecierzycę oliwą, następnie posypujemy ziołami i przyprawami.
  • 2. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30-35 max 40 minut w 180 stopniach. Takie chrupki są idealne do sałatek. Uwaga, na następny dzień robią się znacznie twardsze, ale nadal zjedliwe :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy