Chrust

0 (0 ocen)

Przepis na chrust piekłam pierwszy raz i muszę przyznać, że wyszedł znakomicie. Smakował całej mojej rodzinie.

Składniki:

  • 400 g mąki
    4 żółtka
    2 całe jajka
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka octu
    1 łyżka spirytusu
    szczypta proszku do pieczenia
    tłuszcz do smażenia
    cukier puder z wanilią do posypywania

Chrust - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
    W trakcie zagniatania ciastem należy mocno uderzać o stolnicę, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Następnie cieniutko je rozwałkować i radełkiem pokroić w szerokie paski. Po środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie nożem i przez to nacięcie przełożyć jeden koniec paska. Gotowy chrust smażyć na głębokim i gorącym tłuszczu na złoty kolor. Po wyjęciu odsączyć go na ręczniku papierowym. Przestudzony chrust posypać cukrem pudrem zmieszanym z wanilią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy