Przepis na chrust piekłam pierwszy raz i muszę przyznać, że wyszedł znakomicie. Smakował całej mojej rodzinie.
Składniki:
400 g mąki
4 żółtka
2 całe jajka
2 łyżki śmietany
1 łyżka octu
1 łyżka spirytusu
szczypta proszku do pieczenia
tłuszcz do smażenia
cukier puder z wanilią do posypywania
1.Mąkę wysypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
W trakcie zagniatania ciastem należy mocno uderzać o stolnicę, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Następnie cieniutko je rozwałkować i radełkiem pokroić w szerokie paski. Po środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie nożem i przez to nacięcie przełożyć jeden koniec paska. Gotowy chrust smażyć na głębokim i gorącym tłuszczu na złoty kolor. Po wyjęciu odsączyć go na ręczniku papierowym. Przestudzony chrust posypać cukrem pudrem zmieszanym z wanilią.
Komentarze