Chrusty

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, domowe chrupiące chrusty. Idealne do popołudniowej kawy na tłusty czwartek.Przepis mam od swojej mamy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - ½ kg mąki
    - 8 żółtek
    - 1 mała śmietana
    - 2 łyżki margaryny
    - 2 łyżki cukru pudru
    - kieliszek spirytusu

Chrusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wtłaczanie powietrza 1. Mąkę wymieszać z cukrem. Dodać żółtka, spirytus i śmietanę i margarynę. Zagnieść na jednolitą masę. Kolejno przełożyć ciasto na blat i zbijać drewnianym wałkiem ok. 10- 15min. (Należy uderzać wałkiem w ciasto rozpłaszczając go, po czym ponownie zwinąć i znów zbijać wałkiem). Dzięki zbijaniu ciasto będzie jednolite, elastyczne, a po usmażeniu kruche i z dużą ilością bąbelków.
  • Formowanie chrustów 2. Ciasto rozwałkować porcjami cieniutko na blacie posypanym lekko mąką. Ważne jest, aby ciasto i blat posypywać, jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto pokroić najpierw na paski grubości ok. 3- 4cm, kolejno na prostokąty lub równoległoboki (o długości ok. 9- 10cm. Ja robię na oko tak, aby faworki ładnie wyglądały). Każdy kawałek naciąć w środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec
  • Smażenie chrustów 3. Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu. Gdy ostygną posypać grubo cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy