Chrusty drobiowe z cukinią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

ciekawy pomysł wykorzystania filetów drobiowych

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
    2 średnie cukinie
    szalotka
    ząbek czosnku
    1 łyżka śmietany 36%
    szklanka bulionu
    sól, pieprz
    masło

    marynata:
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki oleju sezamowego
    1 łyżeczka curry
    1 łyżeczka tymianku
    1/2 łyżeczki papryki, imbiru
    pieprz

Chrusty drobiowe z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • piersi z kurczaka 1. Piersi kurczaka umyć, osuszyć. Pokroić wzdłuż na paski mniej więcej 2- 2,5 cm szerokości i 1,5 cm grubości. Następnie naciąć je pośrodku.
  • cukinia 2. Cukinie również pociąć wzdłuż obieraczką do warzyw na cienkie plastry, które też naciąć na środku. Cukinie ułożyć na mięsie i razem jeden z końców przełożyć przez otwór na środku, tak jak robi się faworki
  • chrusty w marynacie 3. Przygotować marynatę. Wszystkie jej składniki wymieszać razem i przygotowane wcześniej chrusty z mięsa i cukinii posmarować z obu stron marynatą. Odstawić do lodówki na godzinę.
  • smażyć na złoty kolor 4. Cebulę, czosnek i pozostałą cukinię obrać i pokroić. W rondelku rozpuścić łyżkę masła, włożyć cebulę, czosnek i cukinię, podsmażyć i zalać bulionem. Podgotować do miękkości, następnie za pomocą blendera zmiksować na jednolity sos. Ponownie podgrzać i dołożyć śmietanę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
    Wyjąć mięso z lodówki i smażyć na patelni na złoty kolor z obu stron.
    Na talerz polać sos a na nim ułożyć usmażone chrusty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy