Podczas tarcia wylewa się morze łez, ale dla takiego smaku, zdecydowanie warto! ;)
25 min
Składniki:
1 kg korzenia chrzanu
200 ml śmietany 18%
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
pół szklanki octu
pół łyżeczki soli
100 g konfitury z borówki brusznicy
2 ząbki czosnku
Chrzan wielkanocny, dwa smaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chrzan obieramy i wkładamy do lodowatej wody. Następnie zbroimy się - zakładamy okulary do pływania i maseczkę na usta.
Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier oraz sól i doprowadzamy do wrzenia.
Korzenie ścieramy na tarce o średnich oczkach - jak najszybciej by nie stracił mocy. Starty chrzan wrzucamy do gotującej się zalewy i parzymy dwie - trzy minuty. Następnie odcedzamy nadmiar (bez odciskania) i dodajemy śmietanę.
Następnie dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy starty czosnek a do drugiej konfiturę z borówek. Gotowy chrzan przekładamy do słoiczków.
Komentarze