Chrzan wielkanocny, dwa smaki

0 (0 ocen)

  • 25 min

Podczas tarcia wylewa się morze łez, ale dla takiego smaku, zdecydowanie warto! ;)

  • 25 min

Składniki:

  • 1 kg korzenia chrzanu
    200 ml śmietany 18%
    2 szklanki wody
    1 szklanka cukru
    pół szklanki octu
    pół łyżeczki soli
    100 g konfitury z borówki brusznicy
    2 ząbki czosnku

Chrzan wielkanocny, dwa smaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chrzan obieramy i wkładamy do lodowatej wody. Następnie zbroimy się - zakładamy okulary do pływania i maseczkę na usta.

    Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier oraz sól i doprowadzamy do wrzenia.

    Korzenie ścieramy na tarce o średnich oczkach - jak najszybciej by nie stracił mocy. Starty chrzan wrzucamy do gotującej się zalewy i parzymy dwie - trzy minuty. Następnie odcedzamy nadmiar (bez odciskania) i dodajemy śmietanę.

    Następnie dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy starty czosnek a do drugiej konfiturę z borówek. Gotowy chrzan przekładamy do słoiczków.

Komentarze

Podobne przepisy