Chrzanowe pulpety

0 (0 ocen)

Smaczne i proste danie.

Składniki:

  • mięso mielone - 500 gram
    bułka tarta - 2 łyżki
    otręby pszenne - 2 łyżki
    kostka rosołowa - 2 sztuki
    pietruszka
    marchewka - 3 sztuki
    jajko
    przyprawy
    chrzan tarty - 4 łyżki
    cebul
    czosnek ząbki
    mąka 1 łyżki
    ziele angielskie
    liść laurowy
    koperek

Chrzanowe pulpety - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pulpety 1. Na patelni przysmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
    Cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, bułkę tartą, otręby, przyprawy (sól, pieprz itd... kto jakie lubi), 2 łyżki chrzanu, starte 2 marchewki dodajemy do mięsa, wyrabiamy masę i robimy pulpeciki.
  • pulpety 2. Obsmażamy chwilę na gorącym oleju, aż się zarumienią
  • pulpeciki 3. W garnku przygotowujemy bulion ok. 1 litr. Wrzucamy potarkowaną marchewkę, pietruszkę, listki laurowe, ziele angielskie, kostki rosołowe, koperek. Zagotowujemy. Wrzucamy pulpeciki. Dusimy ok, 15 minut. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, wlewamy trochę sosu z garnka, dodajemy mąkę i 2 łyżki chrzanu, mieszamy i dodajemy do pulpetów zagęszczając sos.
    Podajemy np. z kaszą jaglaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy