Chrzanowe żeberka

0 (0 ocen)

Do kaszy , ziemniaków , makaronu czy pieczywa . Jak kto woli :))

Składniki:

  • 650 g. żeberek wieprzowych( 1 pasek)
    1 duża biała cebula
    1/3 małej czerwonej kapusty
    1 łyżka mąki
    Marynata:
    1/2 szklanki coca-coli
    2 łyżki ostrego chrzanu
    1 łyżka przyprawy do żeberek
    1/2 łyżeczki:
    soli , pieprzu , chili

Chrzanowe żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka w marynacie 1. Żeberka myjemy , osuszamy ręcznikiem papierowym , przekrawamy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy , kroimy w piórka. Składniki marynaty łączymy razem. Zalewamy mięso z cebulą. Mieszamy , odstawiamy pod przykryciem do lodówki na 3-4 h.
  • żeberka 2. Zamarynowane żeberka przekładamy do garnka , kapustę kroimy drobno , dokładamy do mięsa. Całość zalewamy wodą.( tyle by mięso było prawie całkiem zakryte)
  • gotowe żeberka 3. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem 40 min. Po tym czasie mąkę mieszamy z trzema łyżkami wody i odrobiną sosu , przelewamy do garnka. Dusimy jeszcze chwilkę do zgęstnięcia sosu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy