Churros

0 (0 ocen)

  • 15 min

Hiszpańskie churros na tłusty czwartek lub Walentynki? jak najbardziej!

  • 15 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
    10 dag masła
    2 szkl wody
    szczypta soli
    5 jajek

    olej do głębokiego smażenia
    cukier puder

Churros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotować wodę z masłem. Gdy zacznie wrzeć wsypać mąkę z solą i energicznie mieszać aby nie było grudek. Ostudzić aby masa nie była za gorąca i miksując dodawać po 1 jajku.
  • Churros- serduszka 2. Masę przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. W szerokim rondlu rozgrzać olej i wyciskać ciasto wprost do gorącego oleju. Smażyć na złoty kolor z obu stron.
  • Churros-Smażenie serduszek 3. Wykonanie serduszek: Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty 10x10cm i na nie wycisnąć szprycą serduszka (lub dowolne inne kształty). Papier z wyciśniętym serduszkiem kładziemy na gorącym oleju ciastem do dołu i po kilkunastu sekundach delikatnie go zdjąć. Smażyć z obu stron na złoto.

Komentarze

Podobne przepisy