Churros - na dobry początek dnia.

0 (0 ocen)

Churro , porras, calentitos, to tradycyjny wypiek hiszpański. Churros sprzedaje się w Churreria na dworcach, lotnisku i wszystkich ruchliwych ulicach.

Składniki:

  • 200 g mąki
    180ml wody
    1/2 łyżki oliwy
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    cukier puder do posypania
    olej do smażenia

Churros - na dobry początek dnia. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnuszku zagotować wodę z solą ,proszkiem i oliwą. Roztworem tym zalać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać, wyrobić łyżką na gładką, zwartą masę. Ciasto nie może być rzadkie. Hiszpanie nakładają ciasto do specjalnej szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki. Jeżeli takiej nie mamy, korzystamy z rękawa cukierniczego z większą końcówką w kształcie gwiazdki,a może innym.Wyciskamy ciasto w długie 10cm paski. W Churreria kupimy churros krótkie i bardzo, bardzo długie. Churros wyciskamy na deskę, odrywając odpowiednią długość i następnie wrzucamy na olej rozgrzany do 180 stop. Możemy wyciskać bezpośrednio do oleju jeżeli mamy wprawę.
    Smażymy 2 min, na rumiano. Osuszamy i posypujemy cukrem pudrem. Maczamy w kawie lub czekoladzie i jesteśmy w siódmym niebie.
    Hiszpanie tym churros tradycyjnie witają Nowy Rok po nocy sylwestrowej, podobnie jak my pączkami.

Porady

Te długie paluchy zjada się samodzielnie lub po umoczeniu w kawie z podwójnym mlekiem-zwykłym +słodkie skondensowane lub wersja, którą kocham, to moczenie w gorącej czekoladzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy