Chutney z rabarbaru, moreli i śliwek suszonych

0 (0 ocen)

  • 40 min

Chutney ( czatnej) to gęsty sos z kuchni indyjskiej, używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. Sporządzany jest z owoców i warzyw, z rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą i octem. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego. Mój jest z rabarbaru, śliwek i moreli

  • 40 min

Składniki:

  • • 8 łodyg rabarbaru - 600 g
    • 1 cebula
    • 1 szklanka suszonych moreli
    • 1 szklanka suszonych śliwek
    • 1/3 szklanki octu winnego
    • 1/3 szklanki wody
    • 1/3 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżeczka imbiru w proszku
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 2 łyżki oliwy

Chutney z rabarbaru, moreli i śliwek suszonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać rabarbar pokrojony w plasterki, morele i śliwki suszone.
    • Zalać wodą i octem, dodać wszystkie przyprawy.
    • Dusić na wolnym ogniu, aż rabarbar się rozpadnie - ok. 10-15 minut.
    • Gorący chutney włożyć do czystych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Porady

Jest kwaskowy, bo specjalnie nie dodałam zbyt dużo cukru, ale można oczywiście dosłodzić. Taki chutney idealnie pasuje do mięs z grilla.

Komentarze

Podobne przepisy