Chrupiąca ciabatta z mnóstwem aromatycznych dodatków to idealna propozycja na przekąskę. Już podczas pieczenia po całym mieszkaniu roznosi się cudowny zapach, który zachęca nas do spróbowania.
Ciabatta z aromatycznymi dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiałam do miski, dodałam cukier oraz sól, pokruszone świeże drożdże. Wlałam wodę i wszystko razem wymieszałam do połączenia się składników. Miskę przykryłam i odstawiłam do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Blaszkę posmarowałam olejem.
Ciasto, które wyrosło wymieszałam i oprószyłam mąką. Podzieliłam na części i naoliwionymi dłońmi porozciągałam trochę każdy kawałek i ułożyłam na blaszce jeden obok drugiego. Wierzch każdej ciabatty posmarowałam oliwą extra vergine.
Powciskałam ulubione dodatki. U mnie akurat pomidory śliwkowe, oliwki czarne, kmin rzymski, oregano, mozzarella, czarnuszka, gałązki tymianku, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn suszony, listki bazylii. Po wierzchu posypałam też solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem.
Piekarnik nagrzałam do 220 stopni i piekłam przez około 20 minut, aż ciabatty nabrały rumianego koloru.
Komentarze