Ciabatta z aromatycznymi dodatkami

0 (0 ocen)

Chrupiąca ciabatta z mnóstwem aromatycznych dodatków to idealna propozycja na przekąskę. Już podczas pieczenia po całym mieszkaniu roznosi się cudowny zapach, który zachęca nas do spróbowania.

Składniki:


  • 400 gram mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    20 gram świeżych drożdży
    300 ml chłodnej wody
    dodatki:
    pomidory śliwkowe
    oliwki czarne
    mozzarella
    kmin rzymski
    czarnuszka
    czosnek niedźwiedzi
    oregano
    listki bazylii
    gałązki tymianku
    rozmaryn
    sól
    pieprz

Ciabatta z aromatycznymi dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiałam do miski, dodałam cukier oraz sól, pokruszone świeże drożdże. Wlałam wodę i wszystko razem wymieszałam do połączenia się składników. Miskę przykryłam i odstawiłam do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Blaszkę posmarowałam olejem.

    Ciasto, które wyrosło wymieszałam i oprószyłam mąką. Podzieliłam na części i naoliwionymi dłońmi porozciągałam trochę każdy kawałek i ułożyłam na blaszce jeden obok drugiego. Wierzch każdej ciabatty posmarowałam oliwą extra vergine.

    Powciskałam ulubione dodatki. U mnie akurat pomidory śliwkowe, oliwki czarne, kmin rzymski, oregano, mozzarella, czarnuszka, gałązki tymianku, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn suszony, listki bazylii. Po wierzchu posypałam też solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem.

    Piekarnik nagrzałam do 220 stopni i piekłam przez około 20 minut, aż ciabatty nabrały rumianego koloru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy